Cum și Când Să Faci Tranziția de la Pătuț de bebeluș la Pat de Toddler

Trecerea de la pătuț la pat pentru copii este un pas major în viața unui copil de 1, 2 sau 3 ani. Să spui la revedere de la pătuț este unul dintre cele mai monumentale semne că bebelușul tău devine un copil mare și poate fi atât incitant (pentru copil), cât și puțin dulce-amărui (pentru tine).

Momentul potrivit pentru a face tranziția de la pătuț la pat pentru copil este diferit pentru fiecare copil și familie. Dar, indiferent când se întâmplă, veți dori să vă asigurați că noul spațiu de dormit al copilului vostru este sigur și că voi și micuțul vostru v-ați pregătit în mod adecvat pentru schimbare.

Când e momentul potrivit să faci tranziția?

Majoritatea copiilor de 18 luni dorm încă în pătuț, dar spre 2 ani încep să refuze pătuțul mulți dintre ei și o mică parte încă îl acceptă la 3 ani.

Ideea principală e următoarea: cu cât tranziția se face mai târziu, cu atât mai pregătit va fi copilul tău.

De ce?

Pentru că un copil de 1,6 ani nu va ști ce să facă cu toată libertatea pe care i-o oferă un pătuț de toddler. Va descoperi cum sunt plimbările prin casă în timpul nopții sau îi va fi dificil să rămână în pat la adormirea de noapte, tentat să se mai joace 🙂

Un copil de 3 ani va înțelege noile reguli care vin odată cu patul de toddler și va fi mai cooperant.

În general, dacă copilul tău pare că escaladează pătuțul cu ușurință, probabil că este timpul să faci tranziția la pat. Recomandarea este să aveți întotdeauna un covor moale sau mochetă pe podeaua camerei (și un covoraș antiderapant sub covor), deoarece căderile de la acea înălțime pot duce la răni grave.

Dacă ești însărcinată, cel mai bine este să-ți muți copilul din pătuț cu câteva luni înainte de sosirea noului copil (presupunând că primul tău copil este suficient de mare pentru a fi scos din pătuț). Dacă deja ai născut, de preferat ar fi să nu faci acum mutarea, pentru că s-ar putea ca cel mare să devină gelos, dacă bebelușul va folosi vechiul său pătuț.

Cum să faci tranziția?

Noua libertate care vine cu dormitul într-un pat poate fi o mare problemă pentru copilul tău. Iată câțiva pași pe care să-i urmezi, pentru a face tranziția cu succes:

Timpul potrivit

Dacă viața bebelușului tău este deja plină de schimbări – urmează să apară un frate sau soră, schimbați grădinița, vă pregătiți de înțărcare sau sunteți în timpul antrenamentului la oliță – așteptați ca toate acestea să se întâmple înainte de a introduce patul de toddler. Aceasta ar trebui să fie o tranziție interesantă, nu una copleșitoare sau înfricoșătoare.

Luați în considerare un pătuț transformabil

Un pătuț transformabil (care se transformă într-un pat pentru copii mici odată cu îndepărtarea uneia dintre laterale) poate face ca schimbarea să pară mai puțin drastică pentru un toddler.

Alegeți împreună

Pentru a ajuta copilul să se simtă entuziasmat de schimbare, lăsați-l să aleagă lenjerie de pat nouă și lenjerie de pat potrivite pentru copii și încurajați-l să personalizeze noul pat cu câteva animale de pluș preferate sau o pătură cu numele lui pe el, dacă aveți una. Dacă vă decideți să alegeți un pat nou, solicitați ajutorul copilului în acest sens.

Nu schimba rutina de culcare

Pune patul în același spațiu în care era pătuțul, dacă se poate. Și dacă formula de baie-cărți-pat pentru pregătirea la somn a funcționat înainte, rămâneți cu ea. Schimbarea rutinei de culcare nu va face decât să confuzeze copilul.

Păstrați explorarea la minimum

Pentru majoritatea copiilor, noua libertate de a hoinări va fi irezistibilă. Depinde de tine să consolidezi regulile de culcare. Este momentul să stabilești niște reguli ferme și să-i oferi ocazia de a solcita pentru ultima dată apă, jucăria preferată și mersul la toaletă înainte de stingere și asigură-te că micuțul tău înțelege că nu mai sunt permise după stingerea luminii.

Răbdare, răbdare, răbdare…

Acestea fiind spuse, fii pregătit ca copilul tău să iasă constant din pat pentru un pahar de apă, să se cuibărească lângă voi sau o altă scuză de evadare din camera sa. Soluția este să te reîntorci cu copilul în cameră cu calm ori de câte ori este nevoie. Păstrează interacțiunea cât mai plictisitoare și va înțelege ideea.

Lăudați-vă copilul

O soluție utilă pentru recompensarea obiceiurilor bune ale copilului vostru ar putea fi un poster cu stickere. Oferă câte un sticker cu personajul său favorit pentru fiecare noapte în care stă în pat. Până la sfârșitul săptămânii, răsplătește-l cu un răsfăț special, cum ar fi o poveste în plus la culcare sau o ieșire preferată în familie. Copiilor mici le place să vă facă fericiți și să facă lucruri pentru ei înșiși.

Transformă casa într-un loc sigur

Asigură-te că noul spațiu este unul sigur: fără cabluri pe jos de care ar putea să se împiedice în timpul nopții (în eventualitatea în care ar ieși din cameră) și fără obiecte prin camera sa și prin casă care ar putea fi un pericol pentru copil.

Trecerea de la un pătuț la un pat pentru copii este un pas mare, dar nu este nimic la care să nu puteți face față. Atâta timp cât amenajați un spațiu de somn sigur, prietenos pentru copiii mici și rămâneți în concordanță cu rutina și regulile de culcare, ar trebui să fiți cu toții pregătiți pentru această tranziție.

Dacă totuși ai nevoie de mai mult ajutor, sunt la un click distanță.

Îmbrățisări,

Cătălina

Share