Până să devin consultant în somn, nici nu mă gândeam că e atat de important mediul de somn al bebelușului și câte riscuri pot exista dacă nu avem grijă ca bebelușul nostru să doarmă în cele mai sigure condiții.
O să încep să povestesc mai întâi despre SUIDs și SIDS.
SUIDs înseamnă Sudden Unexpected Death of an infant – adică moarte neașteptată a bebelușului mai mic de un an care poate fi diagnosticată cu una dintre următoarele motive
- Sufocare
- Infecție
- Ingerarea diverselor lucruri/obiecte care pot fi extrem de periculoase pentru un bebeluș
- Boli metabolice – care pot duce la probleme de respirație
- Aritmii cardiace – din păcate nu sunt ușor de diagnosticat
- Diverse traume – accidentale sau neaccidentale
Dacă totuși toate cele de mai sus sunt eliminate în urma unei investigații, atunci moartea bebelușului este diagnosticată drept SIDS (Sudden Infant Death Simptome) sau moartea subită a bebelușului. În America situația este îngrijorătoare – 2000 de copii mor anual din cauze necunoscute. Mai exact SIDS.
Am început cu partea mai puțin plăcută, însă vreau să vă vin în ajutor cu câteva soluții, pentru a evita orice situație neplăcută.
Știu cum este să fii mamă și să-ți dorești să cumperi atât de multe pentru bebelușul ce va veni, însă ceea ce veți citi mai jos va micșora mult lista de cumpărături (tăticii știu că imi vor mulțumi pentru asta 😀 ) Așadar, pentru un mediu de somn sigur și sănătos avem nevoie (doar) de următoarele:
- Pătuț – Să fie cât mai acutal și cât mai sigur. Ce vreau să spun prin asta? Să avem grijă să nu fi fost folosit de alți câțiva copii înainte. Trecând niște ani, poate să nu mai fie la fel de stabil și sigur.
- O saltea fermă acoperită de un cearceaf bine prins de saltea – Și nimic altceva în plus. Fără jucării, perne, păturici, babynest, baldachin sau ce mai vedem pe instagram fancy și atractiv. Orice obiect în plus în pătuț poate să ajungă pe copil sau pe fața acestuia și ne dorim să evităm riscul de sufocare. Până la o vârstă mai mare a copilului, el nu are nevoie decât de mult somn liniștit, într-un mediu sigur.
Ca și reguli de siguranță, vom avea în vedere următoarele
- Așezăm copilul pe spate atunci când doarme – Este cel mai sigur mod de a dormi pentru bebeluș, atât pentru somnul de noapte, cât și la cel de zi, pentru a evita riscul de sufocare.
- Îmbrăcăm copilul lejer pentru somn – Folosește un sac de dormit sau o pijama lejeră, dintr-o singură piesă. Ne dorim să evităm supraîncalzirea bebelușului.
- Menținem o temperatură de max. 22-23 grade în cameră – Copiii dorm mai bine într-un mediu mai răcoros.
- Ținem pătuțul copilului în proximitatea patului nostru – Este bine să punem copilul la somn în pătuț, pe cât de mult posibil. Somnul în patul părinților poate fi comod pentru mamă, mai ales dacă alăptează, însă riscul de sufocare este mare. Copilul poate fi prins între părinți în timpul noptii, un părinte care are un somn mai profund se poate așeza pe copil din greșeală și asta poate fi fatal. Deasemenea, copilul nu ar trebui sa doarmă pe o canapea sau pe fotoliu, pentru că mediul de somn trebuie să fie ferm și nu moale. Asociația Americana de Pediatrie recomandă împărțirea camerei cu copilul pentru cel puțin 6 luni ale acestuia. După aceea poate fi mutat în camera lui, dacă acesta doarme bine pe timpul nopții si nu este dificil pentru mamă să se deplaseze în timpul nopții.
- Nu fumăm și nu consumăm alcool lângă copil sau în camera în care doarme
Nu sunt niște reguli grele de urmărit, însă e nevoie să conștientizăm mai mult aceste riscuri.
Îmbrățisări,
Cătălina @ Somn de Campion