Momentul optim de somn sau cum să facem să adoarmă bebelușul ușor, fără plâns și chin?

Ei bine, cred că nu există mame pe lumea asta care nu-și pun întrebarea asta. Toate ne dorim să vină somnul bun și odihnitor fără chin. Vestea bună este că se poate să facem ceva în sensul ăsta. Iată mai jos câțiva pași de care trebuie să ții cont.

  1. Acordă o mare importanță rutinei de somn – indiferent că vorbim despre somnurile de zi sau cel de noapte

                             Sursa foto: pexels.com

O rutină de somn și pe timp de zi (nu numai la somnul de noapte) oferă siguranță bebelușului, predictibilitate, va ști că urmează momentul de somn și astfel va accepta mai ușor somnul și procesul de adormire. Rutina nu trebuie să fie lungă, maxim 10-15 minute, însă e important să existe înainte de fiecare somn al bebelușului.

  1. Aruncă un ochi pe ceas, însă urmărește și semnele de oboseală pe care le arată bebelușul tău

Când spun să arunci un ochi pe ceas mă refer la faptul că urmărim perioadele de veghe (timpul de stat treaz al unui bebeluș) în funcție de vârsta bebelușului tău. Mai jos vei regăsi un tabel care să te ajute în acest sens.

În același timp, e important să urmărim și la semnele de somn pe care le arată copilul:

  • Sprâncene roșii
  • Ochi roșii
  • Se freacă la ochi/urechi
  • Începe să devină mârâit sau agitat
  • Nu mai are chef de joacă

Imediat ce vedem aceste semne, mergem în rutina de somn cu bebelușul, astfel încât să-l pregătim de somn, să ”nimerim momentul optim de somn”.

  1. Ce înseamnă de fapt momentul optim de somn?

Înseamnă că bebelușul este pus la somn – urmând o rutină, o perioadă de veghe potrivită vârstei lui – în momentul în care corpul lui este pregătit de somn. Mai exact ce înseamnă asta?

Să luăm un exemplu: Ioana este o bebelușă de 6 luni, care pe timpul zilei are o perioadă de veghe de 2 ore. Asta înseamnă că mergem în cameră cu ea la 1 h 30 de la trezirea din somnul precedent, implementăm rutina scurtă de somn și apoi începem procesul de adormire, astfel încât la expirarea perioadei de veghe de 2 h Ioana deja să doarmă. Astfel, ea va adormi ușor, fără plâns și va dormi bine! Ceea ce ne dorim 🙂

Asta înseamnă că am nimerit momentul optim de somn. Adormind în timp util, Ioana va adormi ușor și mai important, va dormi mai mult.

De ce? Pentru că depășirea celor 2 ore înseamnă supraoboseală pentru Ioana. Înseamnă că ea va adormi greu, cu plâns – corpul ei secretă adrenalină și asta o va face să adoarmă greu și să aibă un somn agitat și scurt.

                         Sursa foto: pexels.com

Pe de altă parte, există cazuri în care bebelușul arată semne false de somn și mama (din teama de a nu fi copilul prea obosit), încearcă să-l culce mai devreme decât ar fi el pregătit. Astfel, semnele pe care le va arăta copilul în procesul de adormire vor fi:

  • Se va juca în pătuț sau lângă mamă
  • Va adormi greu (peste 20 minute)
  • La un moment dat începe să se frustreze și să plângă
  • Doarme puțin și se trezește vesel după 40-45 – 50 minute

Un somn odihnitor este cel care durează minim 1 oră. Atunci când bebelușul se trezește după 30 minute și plânge și nu poate fi readormit, înseamnă că și-a depășit momentul optim de somn și nu mai poate lega ciclurile de somn.

Pare complicat și atât de SF somnul bebelușilor, însă odată ce începem să-i ”citim”, totul devine mult mai ușor. Nu uita: cu cât un bebeluș este mai ”odihnit”, cu atât el va dormi mai bine și mai mult.

Sper că te-au ajutat informațiile de mai sus. Dă-mi un semn dacă nu reușești să deslușești misterul somnului, sunt la un click distanță! 🙂

Cu drag,

Cătălina

Share