Ai un copil care se trezește dimineața devreme? Te întrebi de ce bebelușul tău se trezește atât de devreme, cât de devreme este prea devreme pentru ca un copil să se trezească sau cum să-ți ajuți copilul să doarmă mai târziu dimineața? Există multe motive pentru care un bebeluș se trezește devreme. Hai să vorbim mai multe despre acele treziri de dimineață.
De ce trezirile matinale sunt atât de dificile pentru bebeluși?
Răspunsul scurt: Presiunea de somn a bebelușului tău este pur și simplu mai mică între 5:00 și 7:00 dimineața.
Ce înseamnă asta? Să adormi seara este mult mai ușor, deoarece condițiile sunt aproape perfecte: afară este întuneric, temperatura este puțin mai rece, corpul tău este obosit, creierul tău are nevoie de pauză și acesta este momentul din zi pe care corpul tău se așteaptă să meargă la culcare.
Acum, exact opusul este adevărat în primele ore ale dimineții: corpul nostru a avut aproape o noapte întreagă de odihnă, soarele începe să răsară, melatonina scade și suntem într-un stadiu mai ușor de somn. Corpurile noastre ar putea avea nevoie de mai mult somn, dar toți acești factori luptă pentru ca noi să ne trezim.
Noi, adulții, am învățat să combatem această luptă. S-ar putea să ne trezim ușor de mai multe ori de la 5:00 la 6:00, dar adormim rapid la loc. Bebelușii care se trezesc constant devreme între 5:00 și 6:00 nu au învățat încă această abilitate și au nevoie de ajutorul nostru.
Ce înseamnă de fapt ”treziri matinale?”
Trezirile matinale au loc între 5:00 și 6:00 am. Când un bebeluș se trezește înainte de ora 5:00 este considerată o trezire de noapte. După ora 6:00, ei bine, asta înseamnă că bebelușul tău s-ar putea să fie pregătit să-și înceapă ziua și asta e normal. Într-adevăr, o oră normală și sănătoasă de trezire pentru bebeluși este 6:00-7:00 am. Acesta este doar un ritm circadian tipic pentru sugari, chiar dacă știu că între 7:00 și 8:00 ar fi mult mai frumos. Când spunem „treziri matinale”, vorbim despre bebeluși care se trezesc ÎNAINTE DE 6:00 am.
De ce copilul meu se trezește devreme? Cum pot remedia aceste treziri de dimineață?
Motivul #1: Ora de culcare seara este prea târzie
Pentru majoritatea bebelușilor, ora de culcare mai târzie decât perioada de veghe potrivită vârstei, nu încurajează somnul. De fapt, o oră de culcare mai târzie poate face exact opusul și poate determina bebelușii să se trezească devreme. Ciudat, nu?
Dacă bebelușul tău se luptă cu trezirile matinale, luați în considerare o oră de culcare mai devreme. Chiar și schimbarea orei de culcare cu 15-20 de minute mai devreme poate avea un impact uriaș și poate ajuta la prevenirea trezirii bebelușului devreme.
Haideți să urmărim următorul exemplu:
Ioana e o fetiță de 6 luni, pe care părinții obișnuiesc să o culce la ora 20. Deși poate fi o oră rezonabilă pentru mulți dintre noi, pentru un bebeluș de 6 luni poate fi foarte târzie. Dacă ultimul somn al zilei s-a terminat la ora 16, până la ora 20 sunt 4 ore, iar perioada de veghe optimă pentru un bebeluș de 6 luni este de maxim 2,5 h. Astfel că diferența de 1 oră și jumătate este mult prea mult pentru ea și oboseala acumulată o poate face să se trezească mult mai devreme decât ar trebui.
Motivul #2: Primul somn al zilei e prea devreme
Un prim somn de zi mult prea devreme poate influența trezirile matinale! Corpul bebelușului tău tratează un somn de zi foarte devreme ca pe o extensie a somnului de noapte, iar trezirile matinale vor continua.
O să las mai jos un tabel orientativ pentru perioadele de veghe potrivite, în funcție de vârsta bebelușului tău.
* PV – perioadă de veghe
Pentru vârstele de până la 5 luni, perioadele de veghe sunt:
0-1 lună: 60 minute
1-2 luni: 75 minute
2-4 luni: între 90 și 120 minute
Așadar, ține cont de aceste perioade atunci când începi somnurile de zi. Atenție însă: se consideră un somn de zi cel care începe cel puțin la ora 8 dimineața (cu o trezire la 6-7 dimineața).
Motivul #3: Bebelușul este prea obosit la somnul de noapte
O perioadă de veghe prea mare înainte de somnul de noapte poate fi un motiv pentru care bebelușul tău adoarme mult mai greu și…se trezește prea devreme dimineața. Ai crede că bebelușii vor dormi mai mult când sunt obosiți, dar pur și simplu nu funcționează așa în somnului bebelușului.
Explicația e simplă: corpul bebelușului începe să secrete adrenalină atunci când nu e culcat la timp. Asta înseamnă ca va primi un boost de energie, ceea ce îl va face să adoarmă greu și să aibă treziri multiple pe timpul nopții. În plus de asta, spre dimineață, când somnul este oricum extrem de sensibil din cauza nivelului scăzut de melatonină, iată cum îl va afecta și se va trezi complet la 5 dimineața.
Cât timp poate sta micuțul tău înainte de culcare? Tot în tabelul de mai sus poți regăsi perioadele de veghe potrivite pentru micul tău.
Motivul #4: Bebelușul tău doarme prea mult în timpul zilei
Uneori, bebelușii se trezesc dimineața devreme pur și simplu pentru că nu mai au nevoie de somn. Când bebelușii dorm mai mult decât au nevoie în timpul zilei, adesea nu dorm atât de mult noaptea. Pe măsură ce bebelușul tău crește, atât somnul de zi cât și cel de noapte trebuie ajustat. Poate e momentul să renunțe la un somn de zi. Adesea un semn de tranziție este faptul că încep trezirile matinale. Sau poate că limitarea somnurilor de zi va ajuta în acest sens – câteodată e în regulă să trezim bebelușii din somn, pentru a proteja somnul de noapte.
Motivul #5: Bebelușul tău nu doarme suficient în timpul zilei
În aceeași măsură, un bebeluș care nu doarme suficient ziua, adică are somnuri scurte și neodihnitoare (cele care durează 30-40 minute) – aceste somnuri scurte vor încuraja trezirile matinale.
Somnurile de zi neodihnitoare înseamnă oboseală acumulată și cum somnurile de zi sunt strâns legate de cel de noapte, iată cum acestea influentează și diminețile bebelușului tău.
Motivul #6: Bebelușului tău îi este foame și/sau frig
O componentă importantă pentru a dormi noaptea și a împiedica copilul să se trezească prea devreme este aportul de calorii pe care le primește în timpul zilei. Sfatul meu este să fiți întotdeauna receptivi la semnele de foame ale bebelușului și să oferiți hrăniri în timpul zilei la fiecare 2,5-3,5 ore în primul an de viață și poate chiar și după!
Dacă crezi că bebelușul tău se trezește dimineața devreme din cauza foamei, atunci poate avea nevoie de mai multe calorii. Încercați să adăugați calorii suplimentare în timpul zilei, oferind o sticlă de lapte în plus (pentru bebelușii care mănâncă biberon) sau adăugând încă o sesiune de alăptare în timpul zilei pentru a exclude foamea. Dacă copilul tău are mai mult de 6 luni, discută cu medicul pediatru despre adăugarea mai multor solide în dieta lui.
Pe de altă parte, și frigul poate fi un motiv de trezire. Dacă bebelușului tău îi este frig, îți vei putea da seama prin următoarele semne:
- Are piciorușele reci și în sensul ăsta îi poți oferi o pijama cu șosete sau chiar niște sosete
- Are năsucul rece (dacă îi este cald – va avea ceafa umedă).
- Are spatele rece (doarme pe burtă și tinde să se ”încolăcească”).
Motivul #7: Nu este întuneric (beznă) în cameră
Da, chiar și o mică schimbare a luminii în timpul acelor ore de dimineață poate determina corpul unui copil să spună „este timpul să se trezească” și să fie un motiv pentru care copilul se trezește devreme. Amintiți-vă, suntem cu toții în cea mai sensibilă perioadă de somn de la 4 la 6 dimineața. Acum adaugă lumină (care știm că stimulează creierul) și poate fi foarte greu pentru un bebeluș să adoarmă din nou!
Dacă nu sunteți siguri că este suficient de întuneric în cameră, încercați să citiți o carte între 5:00 și 6:00 dimineața. O puteți vedea? Dacă da, înseamnă că e prea multă lumină!
Astfel, recomand pe lângă draperii, să adăgați niște jaluzele opace. Varianta ieftină și la îndemână sunt acestea sau și mai ieftină – folia de aluminiu lipită pe geam.
Sper ca articolul să-ți fie de folos. Dacă ai nevoie de mai multe sfaturi în ceea ce privește somnul bebelușului tău, sunt la un click distanță.
Îmbrățisări și dimineți lungi,
Cătălina